ЄС погодився розпочати переговори щодо вступу з Албанією та Північною Македонією

ЄС погодився розпочати переговори щодо вступу з Албанією та Північною Македонією

Рада Європейського Союзу в понеділок прийняла рішення розпочати переговори з Албанією та Північною Македонією щодо вступу до ЄС.
Про це заявив прем'єр-міністр Чехії, що головує в Раді ЄС, Петро Фіала
"Рада ЄС на чолі з Чехією щойно погодилася розпочати переговори про вступ з Албанією та Північною Македонією! Ми зробили ще один важливий крок до наближення Західних Балкан до ЄС. Це великий успіх нашого головування", – написав Фіала у Twitter.

Він додав, що у вівторок зустрінеться з прем'єром Албанії Еді Рамою та главою уряду Північної Македонії Дімітаром Ковачевським "щоб обговорити наступні кроки на їхньому шляху до ЄС".

@EUCouncil led by @EU2022_CZ має широку широку широку точку доступу з Albania і North Macedonia! Вони мають інші важливі кроки догори під час Western Balkans closer to EU. Він є великим успіхом нашої Presidency. – Petr Fiala (@P_Fiala) July 18, 2022
Нагадаємо, в суботу парламент Північної Македонії прийняв укладену за посередництвом Франції угоду, спрямовану на врегулювання суперечки з Болгарією і розблокування шляху до переговорів, що давно назріли, про членство в ЄС.
Підписання відбулося після трьох днів запеклих обговорень та масових протестів у Скоп'є. Уряд Північної Македонії може розпочати фактичні переговори з Брюсселем лише після того, як змінить конституцію та включить до неї згадку про болгарів.
В угоді пропонується внести поправки до конституції Північної Македонії, щоб визнати болгарську меншість, а решта питань обговорюватиметься між Скоп'є та Софією. Французька пропозиція не вимагає від Болгарії визнання македонської мови. Болгарія дозволить своєму західнобалканському сусідові розпочати переговори про членство у ЄС.
У неділю глави МЗС Болгарії та Північної Македонії підписали двосторонній протокол про втілення дорожньої карти, яка відкриває для Скоп'є шлях до початку переговорів щодо вступу до ЄС.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram