Над стабільністю гривні згущуються хмари

Над стабільністю гривні згущуються хмари

Драматизм на валютному ринку України зростає. Це стає помітним навіть для нефахівця. Одразу кілька негативних факторів посилюють тиск на курс гривні.
Насамперед і морально, і фінансово тисне повна невизначеність з обіцяною допомогою США. В умовах передвиборчої боротьби між республіканцями та демократами Україна, яка гостро потребує засобів і боєприпасів, стала мимовільним заручником ситуації. Попри те, що перше голосування в Сенаті США пройшло позитивно, до остаточного вирішення питання на користь України дуже далеко. Щодня зволікання погіршує ситуацію на фронті, а нещодавня ротація вищого керівництва ЗСУ поки що принесла лише додаткову напруженість в українське суспільство.

Як стало відомо минулого тижня, затримки з надходженням американської допомоги позначилися на золотовалютних резервах Національного банку. За січень вони схудли майже на 2 млрд доларів. І хоча наявних запасів вистачає, щоб спокійно протриматися 3-4 місяці, проте сама тенденція за нинішніх умов якщо не лякає, то принаймні насторожує.
Як наслідок, Національний банк був змушений включити режим жорсткої економії та обмежити розмір своїх валютних інтервенцій. За період з понеділка 5 лютого до п'ятниці 9 лютого НБУ продав на міжбанку 201,2 млн доларів. Обсяг інтервенцій зменшується сьомий тиждень поспіль і мінімальний з квітня минулого року.
Попри деяке пожвавлення експортного потенціалу, повністю обійтися без допомоги регулятора міжбанківський валютний ринок поки що не в змозі. Як наслідок, котирування безготівкового долара поповзли нагору: якщо тиждень тому вони становили 37,38-37,41 гривень на позиції «бід», то до обіду понеділка 12 лютого сягнули 37,98-37,99 гривень, тобто. за тиждень виросли на 60 копійок.
Подорожчав і готівковий «американець». Якщо минулого понеділка цінники в оптових обмінних пунктах столиці знижувалися до 37,97-37,98 гривень, то до обіду сьогоднішнього дня за велику партію американської валюти просять уже 38,20 гривень за долар. Що примітно: готівкова валюта зростає в ціні набагато повільніше, ніж безготівкова. Як наслідок, спред між двома курсами стає дедалі меншим і вже звузився до 20 копійок. Причина банальна: більшість українців просто не мають зайвих грошей, щоб купувати іноземну валюту. А ті, у кого вони є, давно конвертували свої гривневі заощадження і спостерігають за тим, що відбувається.

Ще одним чинником, який вкрай негативно впливає і на економіку України, і на загальні настрої, є відновлення блокади українсько-польського кордону. Щоденні втрати обчислюються мільйонами доларів, і коли ситуація зміниться, ніхто не знає.
Скільки буде коштувати долар у лютому
Якщо перша декада лютого для валютного ринку пройшла відносно спокійно, то друга та третя, схоже, будуть бурхливішими. Про це свідчить і несподіваний приїзд до Києва представників МВФ з метою обговорити з українською владою цілі економічної політики та виклики, які постають перед економікою. Схоже, найближчими місяцями владі доведеться приймати непопулярні рішення, і стійкості до національної валюти це явно не додасть.
Втім, різкого падіння національної валюти аналітики порталу «Курс України» поки що не очікують. Наступного тижня готівковий долар торгуватиметься в діапазоні 38,10-38,60 гривень, вкрай неохоче, але все ж таки реагуючи на те, що відбувається на міжбанківському валютному ринку.
Проте розслаблятись уже не варто. Над стабільністю гривні згущуються грозові хмари.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram