Генсек ООН назвав два кроки для запобігання ядерній катастрофі на ЗАЕС

Генсек ООН назвав два кроки для запобігання ядерній катастрофі на ЗАЕС

Щоб уникнути ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС необхідно створити демілітаризований периметр, а також припинити будь-які військові дії в напрямку станції або з неї.
Про це говорить повiдомлення генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша під час засідання Ради безпеки ООН.
Він сказав, що як і раніше серйозно стурбований у зв'язку з ситуацією на Запорізькій АЕС і навколо неї, включаючи повідомлення про нещодавні обстріли.
За словами Гутерріша, будь-який збиток, навмисний або не навмисний, що наноситься найбільшій АЕС в Європі, або ж збиток будь-якому іншому ядерному об'єкту в Україні може призвести до катастрофи, яка вплине на найближчий регіон і вийде за його межі.

Генсек ООН зазначив, що необхідно зробити усі можливі кроки, аби уникнути цього сценарію.
"В якості першого кроку російські і українські сили повинні зобов'язатися не вести ніяких військових дій в напрямку цього об'єкта або з нього. Запорізька АЕС не повинна бути ні об'єктом, ні платформою для проведення військових операцій", – сказав він.

Як другий крок Гутерріш назвав угоду по демілітаризованому периметру навколо станції. Зокрема, це передбачає зобов'язання російських сил вивести військовослужбовців і техніку з периметра, а також зобов'язання українських сил не висуватися на цей периметр.
Нагадаємо, МАГАТЕ вважає, що необхідно встановити зону охорони ядерної безпеки на Запорізькій АЕС. Крім того, агентство закликало до демілітаризації ЗАЕС і виведення звідти російських військових.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram