Кулеба розповів, як Україна домоглася відключення російських банків від SWIFT

Кулеба розповів, як Україна домоглася відключення російських банків від SWIFT

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про важкі переговори щодо відключення деяких банків країни-агресора Росії від платіжної системи SWIFT.
В інтерв'ю ведучому Вадиму Карп'яку, опублікованому в понеділок, 22 серпня, глава української дипломатії зазначив, що перед початком повномасштабного вторгнення Росії європейські партнери казали Україні "забути" про тему SWIFT, категорично не сприймали цю ідею і називали її "ядерною опцією". Після 24 лютого, незважаючи на жорстокі російські атаки, ЄС все одно не хотів відключати банки РФ від SWIFT.
"Ракети летять на житлові будинки в Києві, росіяни в Гостомелі, а європейці сидять і дивляться на стелю, коли мова заходить про SWIFT", – сказав Кулеба.

За словами міністра, питання SWIFT почали просувати президент Володимир Зеленський під час розмов з європейськими лідерами та керівник Офісу президента Андрій Єрмак по своїх каналах. Рішення мала ухвалити Рада міністрів закордонних справ ЄС.
"Я розумів, що класичною дипломатією ми нічого не досягнемо… Я просто сидів перед екраном і розумів, що мене зараз включать на засідання Ради міністрів закордонних справ… і мої розповіді про 100 ракет, масштаб нападу нічого для них не означають. Я тоді просто назвав поіменно кожного міністра, який на той момент блокував відключення перших російських банків від SWIFT. Один з них досі зі мною не спілкується. Зате ми відключили перші російські банки від SWIFT", – згадав глава МЗС.

У середині червня ще три великі російські банки, у тому числі Сбєрбанк, відключили від системи SWIFT в рамках санкцій Євросоюзу.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram