Влада закликала жителів Енергодару евакуюватися через обстріл ЗАЕС

Влада закликала жителів Енергодару евакуюватися через обстріл ЗАЕС

Глава Запорізької ОВА Олександр Старух закликав мешканців тимчасово окупованого Енергодару евакуюватися через обстріл Росією Запорізької атомної електростанції.
В ефірі телемарафону він розповів, що усі органи цивільного захисту працюють у обмеженому режимі. Старух нагадав, що ЗАЕС є найбільшою атомною електростанцією у Європі та там зберігається 1200 тонн урану.
"Ми радимо людям виїжджати з Енергодару, особливо жінкам та дітям", – закликав він.

Старух повідомив, що понад сто працівників станції викрадено. Він також наголосив на необхідності демілітаризації станції та 30-кілометрової зони від важкого озброєння, боєприпасів, щоб не було найменшого натяку на виникнення позаштатної ситуації.
Російські війська облаштували вогневі позиції на ЗАЕС та обстрілюють звідти українські міста. В Енергоатомі повідомляли, що військові РФ розмістили в машинному залі першого енергоблоку Запорізької АЕС щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою.
Російські обстріли 5 серпня викликали пожежу на водневій станції АЕС. Крім того, внаслідок пошкоджень ліній електропередач 4-й енергоблок ЗАЕС відключено від енергосистеми та переведено в резерв. Внаслідок обстрілу 6 серпня російські снаряди потрапили у майданчик біля ядерних відходів.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram