Зеленський пояснив, чому українців не попередили про вторгнення Росії

Зеленський пояснив, чому українців не попередили про вторгнення Росії

Президент Володимир Зеленський пояснив, чому влада не попередила українців про повномасштабне вторгнення Росії, що готувалось, у жовтні 2021 року.
В інтерв'ю The Washington Post, опублікованому у вівторок, 16 серпня, глава держави сказав, що попередження про нову військову агресію РФ призвело б до хаосу та обвалу економіки в Україні.
"Якби ми повідомили про це — а цього хотіли деякі люди, імена яких я не називатиму, — то з жовтня минулого року я втрачав би 7 мільярдів доларів на місяць, а в момент, коли росіяни напали б, вони б взяли нас за три дні…
Але одна справа, коли хаос контролюється і це у воєнний час — ти по-іншому керуєш державою. Можна відкрити кордон, закрити кордон, атакувати, відступити, боронитися. Можна контролювати свою інфраструктуру. І зовсім інша справа, коли у вас немає воєнного стану чи режиму НС, а є держава, якою керує величезна кількість різних чиновників та інституцій. А мінус 7 мільярдів доларів на місяць, навіть без зброї — це вже велика війна для нашої країни", — пояснив він.

Зеленський додав, що після 24 лютого Україна була «настільки сильною, наскільки могла», і ті люди, які залишилися в країні і захищали свої домівки, зупинили просування російських окупантів. На його думку, хаос під час опалювального сезону восени 2021 року призвів би до того, що уряду України не існувало б, а всередині країни була політична війна.
Він зазначив, що країна-агресор веде гібридну війну та спланувала енергетичний, політичний і фінансовий удари, які мали послабити Україну перед початком повномасштабного вторгнення РФ, але Київ на це не пішов.
Президент також сказав, що у грудні-лютому українці виводили гроші з економіки, і влада не обмежувала це їхнє право, незважаючи на ефект на економіку.
"Свобода, яку мають люди в демократичній країні, — це свобода, яку мали наші люди. Вони володіли всією доступною інформацією. Вибачте, те, що я не казав їм про змову росіян щось зі мною зробити і про все, що мені доповідали спецслужби: „Ти маєш вивезти свою родину“. Я сказав: „Як ви це собі уявляєте? Я вивезу свою сім'ю, я щось робитиму, а люди залишаться тут? Я не можу так“. Наша земля — єдине, що ми маємо; ми залишимося тут разом. А потім сталося те, що сталося", — заявив він.

Раніше WP із посиланням на джерела повідомила, що диктатор Володимир Путін планував захопити більшу частину України, а президента Володимира Зеленського мали усунути від влади та вбити, «якщо знадобиться».

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram