У Британській розвідці прокоментували російський удар по зерновозу, що йшов з Одеси

У Британській розвідці прокоментували російський удар по зерновозу, що йшов з Одеси

Аналітики британської розвідки вважають, що росіяни, скоріш за все, помилково поцілили у цивільне судно-зерновоз, яке потрапило під ракетний удар неподалік Одеси.
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міністерства оборони Великої Британії про російсько-українську війну від 3 жовтня.
Огляд присвятили аналізу влучання російської ракети у цивільне судно-зерновоз MV Aya, що прямувало з Одеси до Єгипту із 26 тоннами зерна, 11 вересня.
Аналітики розвідки вважають, що удар майже точно завдали протикорабельною ракетою повітряного базування Х-22 (у класифікації НАТО – AS-4 Kitchen) з російського Ту-22, а катастрофічних наслідків для судна вдалося уникнути через збій у механізмі детонації.
"Малоймовірно, що MV Aya було умисною ціллю цього удару – в нього, ймовірно, поцілили через недоліки процедур визначення цілі російськими пілотами, які на додачу використовують старі боєприпаси", – зазначають в огляді.

Аналітики нагадують, що росіяни неодноразово завдавали ударів у районах вздовж українського узбережжя Чорного моря, зокрема по стратегічному острову Зміїний, щоб перешкоджати експорту та нищити цілі військового характеру, але після втрати у квітні 2024 року Ту-22 операції стали обережнішими.
"Є реалістична ймовірність, що інцидент стався через помилкову ідентифікацію пілотами MV Aya як цілі через поспіх, тому що вони хотіли негайно забиратися з пускової зони, побоюючись потрапити під українські ракети земля-повітря.
Ракета Х-22 постійно показує погані результати у війні в Україні. Запуск надзвукової крилатої ракети неправильним курсом і, ймовірно, по помилковій цілі в міжнародних водах – це свідчення дуже недолугої і безвідповідальної практики застосування авіації", – підсумовують в огляді.

В одному з попередніх оглядів розвідка Великої Британії проаналізувала ситуацію довкола Вовчанського агрегатного заводу, який нещодавно був зачищений українськими силами від російських окупантів.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram