ДТЕК: Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму

ДТЕК: Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму

Україна має план, щоб подолати майбутню зиму. Водночас енергетична безпека в наступні зими потребуватиме децентралізації.
Про це говорить заява генерального директора ДТЕК Максима Тімченка, якого цитує Financial Times.
Короткостроковий план
"Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму, але щоб гарантувати нашу енергетичну безпеку в наступні зими, ми повинні децентралізувати енергетичну систему України", – заявив Тімченко.

За словами колишнього голови "Укренерго" Володимира Кудрицького, головне занепокоєння цієї зими викликає пошкодження основних електростанцій, а не підстанцій, які здебільшого захищенні покриттям і можуть бути швидко відремонтовані.
Також він додав, що дефіцит й відключення будуть неминучими. Питання полягає в тому, наскільки серйозними вони будуть, що залежатиме від захисту електростанцій.
"Протиповітряна оборона є абсолютно критично важливою, і децентралізація повинна відбутись паралельно". – відзначив Кудрицький.

Питання децентралізації
Як пише видання, голова Міністерства енергетики Герман Галущенко потрапив під критику через затримку зусиль з децентралізації виробництва електроенергії, які необхідно було розпочати ще у 2022-му.
"Міністерство енергетики не зацікавлене в децентралізації. Навпаки, вони зацікавлені в централізації, вони хочуть, щоб якомога більша частина енергетичного сектору, особливо генерація, була під їхніми державними компаніями", – розповів один із чиновників.

Тим часом Міністерство енергетики повідомило Financial Times, що розробило стратегію й створило умови для децентралізації, втім, не розкривало подробиць через обмеження воєнного часу. Відомство відзначило, що розвиток атомної генерації "забезпечить потреби країни у відновленні та енергетичну стабільність у майбутньому".
Ситуація зі світлом
Від початку поточного року Росія здійснила вже дев'ять масованих атак проти енергооб'єктів України. Через це в години максимального споживання в енергосистемі зберігається дефіцит потужності.
Цього літа, на тлі обстрілів й посилення спеки, побутовим споживачам повертали відключення світла.
Тим часом Центр протидії дезінформації оприлюднив кілька можливих сценаріїв ситуації зі світлом в країну в осінньо-зимовий період. Згідно з "оптимістичним" сценарієм енергопостачання надаватимуть протягом 12 годин на добу.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram