Кабмін встановив новий розмір виплат у разі загибелі чи поранення військових

Кабмін встановив новий розмір виплат у разі загибелі чи поранення військових

Кабінет міністрів затвердив новий Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
Про це говорить проєкт бюджету на постанову від 24 вересня 2024 р. № 1090.
Порядок визначає механізм призначення та виплати допомоги учасникам в АТО у Донецькій та Луганській областях та відсічі агресії Російської Федерації проти України.
Одноразова грошова допомога призначається та виплачується:
1) у разі загибелі (смерті) або визнання безвісно відсутніми осіб, – з дати смерті, що зазначена у свідоцтві про смерть, або з дати набрання законної сили рішенням суду про визнання особи безвісно відсутньою; 2) у разі встановлення інвалідності, – з дати, що зазначена в довідці медико-соціальної експертної комісії.
Одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті) призначається та виплачується членам сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у розмірі 750 прожиткових мінімумів, для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому загинули (померли) особи.

Зараз прожитковий мінімум складає 3028 гривень. Тобто виплата становить 22 млн 710 тисяч гривень.
Одноразова грошова допомога в разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання призначається та виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни, залежно від групи інвалідності в таких розмірах:
400 прожиткових мінімумів, для працездатних осіб, – у разі встановлення інвалідності I групи (12 млн 112 тисяч гривень); 300 прожиткових мінімумів, – у разі встановлення інвалідності II групи (9 млн 84 тисяч гривень); 250 прожиткових мінімумів, – у разі встановлення інвалідності III групи (7 млн 570 тисяч гривень).
Для призначення та виплати одноразової грошової допомоги заявник подає до Мінветеранів заяву. Заява може подаватися: у паперовій формі; в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг у разі наявності технічної можливості (Портал Дія) або засобами Єдиного державного реєстру ветеранів війни.
Нагадаємо, після початку війни Кабінет міністрів ухвалив рішення про виплати одноразової грошової допомоги у 15 млн гривень за смерть військових їхнім родинам.
Зараз виплата родині захисника в разі його загибелі встановлена на рівні закону. У березні 2024 року Верховна Рада ухвалила закон щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Закон набув чинності 4 квітня.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram