Бразилія не повідомила Україні про намір представити спільний мирний план із Китаєм

Бразилія не повідомила Україні про намір представити спільний мирний план із Китаєм

Бразилія не попереджала Україну про намір презентувати разом з Китаєм мирний план щодо завершення війни Росії проти України. Про це розповів посол України у Бразилії Андрій Мельник.

"Бразильці із нами цією ідеєю не ділилися. І це для нас виклик – відсутність довіри, коли ти йдеш до дипломатичного радника, чудово спілкуєшся, запитуєш, які плани, яка буде позиція (на Саміті миру – ред.), але лише потім бачиш, що насправді вони готують альтернативний підхід", – сказав він.

На думку Мельника, спільний мирний план щодо врегулювання війни в Україні є взаємовигідним для Китаю та Бразилії: КНР "розуміє, що жоден план, який він готує, не буде підтриманий колективним Заходом, якщо це буде виключно китайський план", а Бразилія хоче за допомогою Китаю отримати для себе роль одного зі світових лідерів.
Нагадаємо, Китай і Бразилія спільно оприлюднили "консенсус з шести пунктів" щодо сприяння "політичному вирішенню української кризи". У Міністерстві закордонних справ КНР заявили, що цей план "отримав позитивну реакцію у понад 110 країн світу".
Бразилія одна із країн, які не підписали підсумкове комюніке Глобального саміту миру, що проходив 15-16 червня у Швейцарії.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram