Оновлений Європарламент продовжить підтримку України – Мецола

Оновлений Європарламент продовжить підтримку України – Мецола

Новий склад Європейського парламенту, який був сформований за підсумками Європейських виборів, що відбулися кілька тижнів тому, збереже послідовність у підтримці України та у підтримці політики розширення ЄС. Про це сьогодні у Брюсселі на пресконференції за підсумками спілкування з главами держав та урядів ЄС заявила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола.
Саме так вона відповіла на запитання кореспондента Укрінформу про те, чи буде новий парламент, в якому помітно посилилася присутність правих сил, надалі підтримувати боротьбу України проти агресії РФ та реформи самого ЄС в процесі його розширення.
«Я доволі оптимістична, тож моя відповідь на обидва питання: так, якщо ми будемо бачити, що результати дозволять досягти картини, за якої буде утриманий проєвропейський «центр». Це буде випробувано протягом наступних кількох тижнів. Разом з цим, я не маю побоювань щодо жодного сповзання назад від зобов’язань, які були зроблені під час 9-го скликання Європарламенту», – зазначила Мецола.

Вона привітала безпекові зобов’язання, що були підписані сьогодні між ЄС і Україною, а також двосторонніх безпекових угод України з Литвою і Естонією.

За словами Мецоли, ці угоди, разом із погодженням на рівні лідерів ЄС порядку використання прибутків від заморожених російських активів в інтересах оборони України, ухвалення 14-го пакету санкцій ЄС проти Росії, початок переговорів з Україною і Молдовою щодо входження до ЄС є свідченням непохитної підтримки Євросоюзу на адресу України та його рішучості у зміцненні спільної безпеки. У цьому контексті розширення ЄС набуває великого геополітичного значення, додала вона.
«Ми маємо відповісти на очікування, які європейці висловили під час виборів. Одним із ключових пріоритетів програми (розвитку – ред.) на наступні п’ять років є безпека… Наша підтримка для України має продовжуватися. Ми маємо також підвищити здатність Європи відповідати на кризи будь-якого роду, та зміцнити її стратегічну автономію. Ми також маємо наростити наші спроможності та зменшити фрагментацію нашої оборонної промисловості. Це, в свою чергу, пов’язано із посиленням нашої конкурентоспроможності, як в економічному, так і в політичному вимірах», – зауважила президентка Європейського парламенту.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочалося дводенне засідання Європейської ради, одним з головних питань якого є посилення військової та економічної допомоги ЄС для України.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram