Bloomberg: Генсек НАТО вказав “дедлайн” на вступ Швеції

Bloomberg: Генсек НАТО вказав “дедлайн” на вступ Швеції

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нещодавно надіслав листа всім державам-членам Альянсу із зазначенням крайнього терміну вступу Швеції до організації. Про це повідомляє Bloomberg.
Зазначається, що такий лист було розіслано близько тижня тому.
За словами представника шведського уряду, у документі Столтенберг заявив, що Швеція має стати членом НАТО "не пізніше" зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу, що запланована на 28-29 листопада.
Додамо, що генсек НАТО має зустрітися з прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном у Стокгольмі.
Міністр Швеції у справах Європейського Союзу Джесіка Росвалл заявила журналістам, що планує поговорити зі своїм угорським колегою про вступ до НАТО.
"Ми також з нетерпінням очікуємо на швидке рішення з боку Угорщини та хочемо стати членами якнайшвидше", – сказала вона в Люксембурзі.

Блокування вступу Швеції до НАТО
Включення цієї скандинавської країни до НАТО очікується вже майже півтора року. Раніше Швеція планувала вступати до Північноатлантичного альянсу разом із Фінляндією. Ці країни переглянули політики "позаблоковості" після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Втім, Гельсінкі ще навесні завершив процес вступу, і справа залишається за Стокгольмом.
Нині не дають остаточного добра на заявку про вступ Швеції до НАТО дві держави – Туреччина та Угорщина. При цьому Будапешт раніше заявляв, що не заважатиме Швеції, як тільки Анкара наважиться підписати ратифікацію.
Туреччина заявляє, що Швеція має зробити більше кроків, щоб придушити войовничу Робочу партію Курдистану, яку Євросоюз та США також вважають терористичним угрупованням. При цьому у Швеції заявляли, що вже зробили все необхідне для вступу до НАТО.
Очікується, що парламент Туреччини намітить дату початку обговорення заявки Швеції на членство в комітеті з міжнародних відносин, який зрештою вирішить, чи виносити протокол про приєднання на остаточне голосування.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram