НБУ: в Україні збанкрутував один банк, гроші повернуть вкладникам

НБУ: в Україні збанкрутував один банк, гроші повернуть вкладникам

Національний банк України 2 червня ухвалив рішення про віднесення АТ "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних. Вкладники – фізичні особи та ФОПи отримають свої кошти в повному обсязі.
Про це повідомляє прес-служба НБУ.
Проблеми в банку
"Проблеми в діяльності банку не були спричинені запровадженням воєнного стану. Вони почалися задовго до початку війни", – йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, 3 лютого НБУ відніс АТ "Мегабанк" до категорії проблемних через суттєві порушення в частині оцінки кредитного ризиків, систематичне кредитування пов’язаних осіб, значний обсяг непрофільних активів на балансі, невиконання плану докапіталізації/реструктуризації за результатами стрес-тесту 2021 року.

Проте акціонери АТ "Мегабанк" не надали фінансової підтримки банку для своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань перед клієнтами банку.
Частка фінустанови становила 0,46% від чистих активів платоспроможних банків.
"Віднесення "Мегабанку" до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, який сьогодні є стійким та платоспроможним", – йдеться в повідомленні.

Повне відшкодування вкладів
З набранням чинності законом щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб кожен вкладник "Мегабанку" (фізична особа та ФОП) отримає від ФГВФО відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки. Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 21 травня 2022 року становить 4 418,6 млн грн, зазначили в прес-службі.
За даними НБУ, власником 60,74% акцій "Мегабанку" є генеральний директор ПАТ "Турбоатом" Віктор Суботін.
Нагадаємо, в Україні з 13 квітня набрав чинності закон, згідно з яким вкладникам відшкодують усю суму вкладу в разі банкрутства банку.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram