НБУ: чисті збитки банків перевищили 7 млрд грн

НБУ: чисті збитки банків перевищили 7 млрд грн

За підсумками січня-квітня 2022 року чисті збитки банківського сектора України становили 7,4 млрд грн. Це пов'язано з падінням комісійного прибутку та зростанням витрат у березні та квітні.
За даними НБУ, витрати банків, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросли на 53%, до 96 млрд грн.
Зниження банківських комісій та запровадження кредитних канікул спровокували падіння комісійних доходів. Водночас операційний прибуток виріс на 10%

В очікуванні збитків банки збільшили відрахування до резервів у сім разів у порівнянні з січнем-квітнем 2021 року – до 32,7 млрд грн, з них 83% було сформовано у березні-квітні.
Водночас доходи сектора з початку року зросли на 11%, до 88,6 млрд грн.
"Банківський сектор залишається операційно прибутковим, незважаючи на нижчі темпи зростання операційних доходів та збільшення операційних витрат у результаті військових дій", – йдеться у повідомленні.
За даними НБУ, чистий операційний прибуток збільшився на 10% за підсумками чотирьох місяців.
При цьому чистий комісійний прибуток скоротився на 22%. Причинами стали падіння попиту на кредити та банківські послуги, що спровокувало зменшення сум розрахунків та, відповідно, банківських комісій. Також негативну роль відіграло запровадження пільг для клієнтів – кредитних канікул та знижених комісій.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram