Український суд ухвалив перший вирок військовому РФ за вбивство цивільного

Український суд ухвалив перший вирок військовому РФ за вбивство цивільного

Сьогодні, 23 травня, Солом’янський районний суд Києва ухвалив вирок російському військовому Вадиму Шишимаріну, якого обвинувачують у вбивстві мирного жителя в Сумській області.
Його засудили до довічного ув’язнення, задовольнивши вимогу прокурорів. Шишимарін зберігає право подати апеляцію.
Вирок поставив крапку у першому для України судовому процесі, фігурантом якого є військовослужбовець армії РФ, а предметом розгляду — звірства та військові злочини окупантів на українській землі.
Шишимаріна визнали винним в умисному вбивстві, обвинувачення йому було висунуто за статтею Порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). Прокуратура вимагає для російського військового довічного ув’язнення — це найсуворіше покарання, передбачений цією статтею.
Вадиму Шишимаріну 21 рік, він командир відділення в/ч 32010 4-ї танкової Кантемирівської дивізії Московської області. Після того, як його колону було розбито військовослужбовцями ЗСУ, Шишимарін під час ході відступу з чотирма товаришами по службі на вкраденій машині заїхав до селища Чупахівка Сумської області. Там окупанти побачили беззбройного жителя села, який йшов з велосипедом уздовж узбіччя та розмовляв телефоном.

Шишимарін зробив кілька прицільних пострілів через відчинене вікно автомобіля з автомата Калашнікова в голову 62-річного чоловіка. Той помер на місці за кілька десятків метрів від власного будинку.
Відкритий судовий процес над російським військовим розпочався 18 травня. Шишимарін повністю визнав провину, а 20 травня він виступив на черговому засіданні з останнім словом.
«Я хотів би ще раз вибачитися за те, що зробив. Я не відмовляюся і готовий прийняти всі заходи, які будуть, — заявив Шишимарін. — Я щиро каюся в тому, що я зробив. На той момент я нервувався, йшли бойові дії, і не хотів убивати, але так сталося… Згодом я зрозумів, що краще здатися в полон».
Раніше на суді він також заявляв, що вбив українця на вимогу товаришів по службі і вистрілив, «щоб від мене відстали».

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram