Денисова: Маріуполь знаходиться на межі епідемічної та екологічної катастроф

Денисова: Маріуполь знаходиться на межі епідемічної та екологічної катастроф

Маріуполь, внаслідок бойових дій, перебуває на межі епідемічної та екологічної катастроф. Трупна отрута може потрапити до водопровідної системи міста.
Про це пише Telegram-канал уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової.
"Протягом майже трьох місяців захоплення та окупації міста жителі ховали убитих рашистами рідних та сусідів у дворах біля будинків, що знаходяться поруч із комунікаціями водопостачання та водовідведення", – пише Денисова.

Після запуску пошкоджених систем водопостачання, вода вийшла на поверхню землі та розмила стихійні поховання. Наразі висока загроза попадання трупної отрути, бактерій, мікробактерій туберкульозу та інших збудників у водопровідну систему, підземні джерела та річки з морем.

Водночас вода змішується і зі стоками з каналізацій, через що стає неприродною для споживання.
"Крім того, російські загарбники перетворили місто на сміттєзбірник, оскільки побутове сміття нічим вивезти вже два місяці, його почали викидати поряд з будинками", – додає омбудсмен.

Частина сміття, яка затоплена водою, також призводить до зростання бактерій, які пізніше потрапляють до ґрунтових вод, річок та моря.
"Також через розірвані ракети та авіабомби, ґрунти, підземні води у місті забруднені хімічними речовинами та важкими металами, що призводить до небезпечного для людини та навколишнього середовища накопичення канцерогенного сміття", – зазначає Денисова.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram