Україна в ООН застерегла інші країни від купівлі краденого зерна

Україна в ООН застерегла інші країни від купівлі краденого зерна

Держави, котрі купуватимуть у Росії викрадене в України зерно, вважатимуться причетними до злочину.
Про це заявив радник Постпреда України при ООН Сергій Дворник під час відкритих дебатів щодо продовольчої безпеки в Раді Безпеки ООН.
Дипломат зазначив, що Росія, розв’язавши війну, завдала удару по глобальній продовольчій безпеці, оскільки близько 400 млн осіб у світі, переважно на Близькому Сході, у Північній Африці та Азії, залежать від поставок зерна та олії з України. Експорт майже зупинився через блокування Росією портів на Чорному морі.
За його словами, ще однією загрозою є дії Росії є конфіскація українського зерна для власного споживання або нелегального продажу на міжнародних ринках.
"Розкрадання запасів продовольства з території незалежної суверенної держави є одним з аспектів мародерства", – додав Дворник.

Російські окупанти вже вкрали щонайменше 400-500 тис. тонн зерна, нагадав він. При цьому майже всі кораблі із зерном, що виходять із Севастополя, завантажені краденою українською продукцією, зауважив дипломат.
"Україна вже попередила країни-споживачі, що партії зерна, які експортує Росія, можуть містити крадене українське зерно. Будь-яка країна, яка свідомо купує це зерно, вважатиметься причетною до злочину", – сказав він.

Дворник наголосив, що не повинно бути жодних сумнівів у тому, хто відповідає за можливий голод мільйонів людей в Азії, Африці та інших частинах світу й на окупованих територіях України.
Україна, за його словами, також рішуче відкидає будь-які маніпулятивні заяви про те, що санкції проти Росії нібито унеможливлять ефективне розв’язання проблеми експорту сільськогосподарської продукції. Міжнародна спільнота вже зробила відповідні висновки, зауважив він.

Поділитись новиною
Facebook Twitter Telegram